Grenoble: scurta evadare din Lyon…

Ile/ March 22, 2011/ Ganduri, Vacanta/ 2 comments

Pozele din Week-end…, în afară de ultima, care este făcută sâmbătă în Tête d’Or, sunt făcute la Grenoble.

Am zis să evadăm din Lyon iar Grenoble ni s-a părut cea mai bună alegere. Aș zice că nu am greșit deloc.

Orașul Grenoble este situat undeva la poalele Alpilor, la doar 100 de km de Lyon. Drumul cu trenul durează 1 h 27 m, iar din gara Part Dieu pleacă trenuri din oră în oră.

Orașul este dominat de Bastille, o fortăreață defensivă, construită pe un deal, ridicându-se la aproape 475m. Sus se poate ajunge pe scări, dar și cu ajutorul ”bubble-șilor”. Un teleferic inaugurat în 1934 care face accesul mult mai ușor. Am citit undeva cum că ar fi chiar cel mai vechi teleferic urban din lume.

Dacă îmi amintesc bine, forma actuală de ”bule” este din 1976.

Ar fi trebuitsă fie soare și frumos toată ziua, dar soarele a aparut abia dupa 4. Vreo 2 ore ne-am plimbat pe malul apei, pe la poalele dealului cu cetatea, apoi am fost să mâncăm. Cu ce ne-am imbuibat se vede aici.

Ce să vă mai spun despre Grenoble? În 1968 a găzduit Olimpiada de iarnă. Este situat aproximativ în mijlocul Alpilor francezi ceea ce a făcut să fie supranumit ”Capitala Alpilor Francezi”. De sus de la cetate se poate vedea Mont Blanc-ul. Noi l-am cam ratat de nori, dar el era acolo 😀

În puținele ore cât am fost în Grenoble, sigur că nu am apucat să vedem mare lucru din oraș, dar din câte am înțeles sunt destule lucruri de văzut. Noi ne-am mulțumit doar cu privitul orașului de sus, cu admiratul munților din apropiere și cu o masă îndestulătoare.

În caz că vom mai ajunge aici, o să exploram și restul monumetelor.

Cam atât și despre Grenoble. Corespondentul pe probleme de vacanță, Ile, vă urează zile frumoase…

undeva în zarea asta se vede Mont Blanc-ul…

Share this Post

About Ile

Eu sunt Ile și scriu pe blogul ăsta într-o formă sau alta de aproape 10 ani. Sunt gândurile mele despre orice, sunt frustrările și bucuriile mele, sunt trăirile mele și o parte din viața mea așternute pe pagina asta virtuală așa cum mi-au venit tastele la mână.

2 Comments

  1. Mont Blanc-ul????? Poate intr-o zi , o sa te uti cu binocul si ma vezi si pe mine pe el :)))) Doamne ajuta!!!!

    1. Eu m-am uitat si acum dupa tine, dar nu erai…

Lasă-mi un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.