Despre ce aș fi început în clasa a 9 – a… – leapșa

Ile/ January 26, 2012/ Amintiri, Ganduri, Provocari/ 2 comments

Trebuia să scriu de ceva vreme despre asta, dar nu am găsit timpul sau starea necesară. A venit totuși vremea să scriu.

Acum ceva vreme am primit leapșa asta de la Larisa. Ea a scris ce ar face diferit dacă ar avea din nou 15 ani.

M-am tot gândit și razgândit, am povestit cu prietenele mele despre asta și nu am reușit să îmi dau seama de ce aș face diferit dacă m-aș întoarce la 15 ani.

După am citit ce spune de fapt leapșa și am văzut că ar trebui să scriu 3 lucruri pe care le-aș fi început din clasa a 9-a.

În clasa a 9-a am început liceul. Aveam puțin peste 14 ani atunci. Mă trezeam în fiecare dimineață la ora 5.30 ca la 6.30 să ies pe ușă și la 7.30 să ajung la școală. Greu lucru pentru un copil și mai ales pentru unul care ar fi preferat mult mai mult să doarmă până târziu și să se ducă mai târziu la școală. Nu mă plâng totuși prea tare pentru că alegerea a fost a mea și pentru că nici o secundă din viața asta nu am regretat că am ales să fiu elevă la “Mișu”.

Nu cred că sunt lucruri pe care să le regret că le-am făcut sau nu le-am făcut atunci. Nu am fost un copil model și nici unul rebel. Nu am fost niciodată elevul mișto, nu am fost niciodată elevul popular. Poate mi-ar fi plăcut să fiu mai mult așa, dar nu aș fi renunțat niciodată la felul meu de a fi. Sunt un om dificil pe alocuri și cred cu tărie că asta mi se potrivește mult mai tare decât masca unui om popular.

Ce-aș fi început atunci? Habar n-am! Serios! Ce -as fi putut începe atunci? N-am nici măcar un exemplu.

Nu aveam în clasa a 9-a o viață perfectă, așa cum n-am avut niciodată. Eram și atunci măcinată de întrebări, din câte îmi aduc aminte, mă enervau și atunci cam aceleași lucruri.

Nu, chiar nu știu ce aș fi putut începe atunci! Mergeam la școală, învățam cât învățam la ce aveam chef și nu cred în regrete de genul aș fi învățat mai mult la engleză sau n-aș fi chiulit de la sport, chiar dacă azi încerc să învăț engleză de una singură sau am tot încercat să-mi fac un obicei să merg la sală. Ce vreau să spun este că lucrurile astea – engleza, sportul… – nu au venit firesc pentru mine atunci. Ok, sunt lucruri utile, ar fi fost grozav sa le pot face pe toate în viață, dar nu se poate. Pentru mine învățatul limbilor străine nu este o chestie ușoară. Mult mai simplă și mai dragă mi-a fost matematica. Pe toate nu le-am putut iubi și niciodată n-am să regret sau cel puțin până acum n-am regretat că am iubit din suflet matematica și am chiulit la sport și la engleză.

De alte regrete sau de alte lucruri pe care le-aș fi făcut altfel atunci iar nu cred că poate fi vorba. Nu îmi aduc acum aminte cu precizie tot ce făceam atunci, dar un lucru este cert: nu pare să mă fi marcat nimic atât de tare.

Eu sunt un om care cred în ceva, care nu știu cum se cheamă, oamenii în general cred că îi spun destin. Eu cred că am un drum al meu, gata scris, pe care îl urmez. Oricum aș alege sau orice aș alege, cred că până la urma așa trebuia să se întâmple. Că mă gândesc, că mă răzgândesc, că fac într-un fel sau în alt fel așa trebuia să se întâmple, asta e părerea mea.

Eu sunt un om al trecutului prin faptul că mereu privesc în urmă. Mereu îmi aduc aminte de momente, de oameni, de fapte din trecutul meu, dar nu cred că părerile de rău își au locul aici. Trecutul nu poate fi schimbat decât prin viitor.

N-aș fi zis despre mine că sunt un om fără regrete, dar până la urmă lucrurile s-au întâmplat cum s-au întâmplat. That’s life, isn’t it?

Mi se pare greu de dat mai departe acestă leapșă când eu nu am gasit lucruri pe care să mi fi dorit să le încep în clasa a 9-a… Mi se pare ușor anapoda pusă problema… Totuși… Ghem, te invit pe tine să preiei leapșa și să ne spui despre ce ti-ar fi plăcut să începi sau să nu începi, despre regrete, despre decizii anapoda, despre ce vrei tu… și uite că îți fac și voia, pentru că m-ai rugat la un moment dat, scrie despre toate lucrurile astea la 18 ani. O vârstă mult mai importantă și mai plină de decizii.

Bune practici privind această leapşă:

• scrie minim 3 lucruri pe care tu le-ai fi început din clasa a 9-a specificând şi cum anume te-ar fi ajutat
• transmite leapşa mai departe la minim 3 prieteni, maxim 5
• scrie astfel încât să generezi comentarii, vrem să pornim o discuţie constructivă
• nu trebuie să scrii prea mult, însă nu trata leapşa superficial (un 400-500 de cuvinte e foarte bine)
• preia şi regulamentul în articol ca să ştie lumea ce trebuie să facă
• răspândeşte mesajul prin social media, însă fără a spama, vrem doar să ştie lumea de ea

P.S. Nu prea mi-a ieșit treaba cu respectatul regulamentului, doar textul are mai mult de 400-500 de cuvinte…

Share this Post

About Ile

Eu sunt Ile și scriu pe blogul ăsta într-o formă sau alta de aproape 10 ani. Sunt gândurile mele despre orice, sunt frustrările și bucuriile mele, sunt trăirile mele și o parte din viața mea așternute pe pagina asta virtuală așa cum mi-au venit tastele la mână.

2 Comments

  1. Deci ai scris pana la urma! Faptul ca nu ai fi facut nimic diferit e un lucru foarte bun. Desi eu as fi facut cateva chestii diferite, si eu cred ca fiecare dintre noi avem un drum de urmat,al nostru si pur si simplu asa a fost sa fie…poate e mai bine asa. Oricum e greu de spus pentru ca,acum, judeci cu o alta minte si te raportezi cumva la prezent, pe care nu aveai cum sa il stii atunci. Nici eu nu cred ca as fi inv atunci mai multa franceza chiar daca stiam ca acum voi fi aici :))

    1. Sigur că am scris 🙂 Cred că eram în clasa a 9-a destul de matură pentru vârsta aia și de aici probabil mi se trage că acum la vârsta asta nu aș face lucrurile diferit…

Lasă-mi un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.