Tort cafegiu…
Eu sunt mare fan cafea si cred ca nu exista pe lume o ciocolata mai buna decat cea cu cafea. De aici a pornit ideea de a face un tort cu muuulta, multa cafea. Ma rog, ideea initiala era de fapt de a face un tort cu sampanie :)) dar pe site-ul unde am gasit o reteta de tort cu sampanie, am gasit o multime de retete cu cafea. Tortul meu “Cafegiu” este o combinatie de trei torturi. Am luat blatul de la un tort, crema si siropul de la un altul si la final decorul de la un al treilea tort 🙂 ca toate, toate sa fie facute cu cafea. Ce a iesit a fost de-a dreptul genial de delicios 😀 desi data viitoare o sa ma straduiesc sa-l fac si mai cafegiu de-atata in sensul ca o sa pun si mai multa cafea :)))
Acum sa va povestesc cum l-am facut 🙂 Sunt si destule poze ca sa fie mai simplu 😀
Trebuie sa va spun de la inceput ca e prima data cand fac tort in sensul clasic de tort (am mai facut doar torturi de clatite) si deci nu a iesit totul chiar perfect, desi n-ai spune nici uitandu-te la el, nici mancandu-l :))
Mai intai blatul:
6 oua, 125 gr faina, 200 gr zahar (100 gr in fiecare ceasca), 1 plic praf de copt si 1 plic zahar vanilat, 2 linguri de cafea instant.
Am amestecat galbenusurile cu zaharul vanilat si 100 gr zahar (din cauza asta am impartit zaharul chiar de la inceput)
albusurile le-am batut spuma cu robotul, ca nu avem mixer clasic :-P… fiind prima data cand am facut asa ceva cu robotul nu prea ne-am descurcat, dar ne-am desteptat intr-un final asa ca stim cum sa facem data viitoare. Greseala noastra a constat in faptul ca am dat robotul la viteza prea mare, trebuie folosit la viteza cea mai mica tot timpul si la final chiar iese spuma teapana care sta daca intorci vasul cu capul in jos 🙂
am dizolvat cafeaua instant in 100 ml apa si am adaugat-o la galbenusurile cu zahar, apoi am adaugat in ploaie faina si am amestecat bine
am adaugat la albusurile spuma 100 gr zahar si le-am amestecat cu crema de galbenusuri…
ar fi trebuit sa iasa mai groasa compozita dar albusurile nefiind spuma…
am pus hartie de copt pe forma de tort (doar pe fund :-P)
am pus compozitia in forma si am tinut-o in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 30-35 de minute…
cam asa arata dupa…
O perioada l-am tinut la caldura acoperit cu niste prosoape curate, dupa care l-am scos din forma si l-am mai lasat pana am prins curaj sa-l si feliem. Recunosc, de treaba asta complicata s-a ocupat Cip. N-am mai facut nici unul din noi pana acum asa ceva (nici tort, nici sa feliem blat 😀 dar se vede treaba ca ne descuram la orice :D) si nici nu aveam cutite ascutite sau alt ceva folositor in situatia de fata, asa ca ce-a iesit este mai mult decat onorabil 😀
Sa trecem la crema:
5 galbenusuri, 250 gr branza Philadelphia, 500 ml frisca lichida, 4 linguri de whisky (Johnnie Walker black label), 50 gr zahar brun, 4 linguri cafea instant, jumatate de plic de gelatina
La inceput punem o oala la fiert cu apa, la foc mic si pe ea un castron cu galbenusurile. Amestecam bine cu zaharul si whisky-ul, apoi adaugam 2 linguri de cafea si lasam sa se mai raceasca
Preparam gelatina dupa instructiunile de pe plic (o dizolvam in apa rece pt 7-10 minute, dupa care o punem la bain-marie pana se face lichid clar) si o turnam in fir subtire in galbenusurile cu cafea in timp ce amestecam.
Se bate frisca (noi tot cu robotul am facut-o, destepti fiind de data asta, frisca a iesit bine :D)
se amesteca crema de galbenusuri cu cafea cu branza Philadelphia si frisca batuta
Trecem la insiropat blatul taiat:
4 linguri de whisky, 4 lingurite de cafea, 2 plicuri zahar vanilat
Se dizolva cafeaua in 200 ml apa fierbinte, se adauga zaharul vanilat si whisky-ul.
in ceasca din poza este doar jumatate din sirop, pentru ca initial am facut doar jumatate din el, vazand ca nu imi ajunge sa insiropez blatul, am mai facut o runda. Cantitatile pe care le-am dat sunt pentru tot siropul (cred ca cel mai bine de fapt era sa fac o data si jumatate sirop pentru ca in final mi-a mai ramas, asa ca impartiti la doi si inmultiti cu 3 cantitatile :))))) )
blatul l-am insiropat cu ajutorul unei pensule
apoi am pus un strat de crema
apoi am mai pus o felie de blat si am insiropat…
in restul de crema ramasa am mai pus 2 linguri de cafea instant pentru ca mi s-a parut ca merge bine. In poze nu se vede, dar in realitate se vede diferenta de culoare dintre creme.
dupa ce am pus si stratul doi de crema am pus ultima felie de blat (cea mai subtire), am insiropat-o si pe ea un pic si am pus si ultimul strop de crema…
Ca sa iasa frumusel la final i-am pus forma detasabila pe el si l-am bagat la frigider. Oamenii normali si mai ales priceputi asamblau tortul de la inceput in forma… data viitoare asa o sa fac si eu 😛
Intre timp eu am plecat in oras sa ma intalnesc cu niste prietene. Recunosc ca nu mi-a fost foarte usor sa-l las pe Cip acasa cu tortul in frigider. Am avut ceva temeri, dar am sperat totusi ca nu-l va manca nefiind terminat :)))
Cand am ajuns in miez de noapte acasa, am imbracat tortul in ciocolata.
Pentru glazura am folosit: 3 ciocolate Heidi cu cafea (50% cacao) si 100 ml frisca lichida. Am topit ciocolata intr-un castron la bain-marie si am adaugat frisca lichida. Am lasat un pic de tot sa se raceasca si am purces la a imbraca tot tortul.
apoi am pus pe el deasupra arahide si stafide imbracate in ciocolata pe margine si jumatate de ciocolata cu lapte Milka, rasa, in centru…
L-am mai tinut la frigider pana dimineata si am mancat cu mare pofta!!
Oameni buni din fire am dat si altora sa pape din tortul nostru delicios 😀
Toata lumea a zis ca e bun bun bun 😀
Si pentru voi o felie 😛
Gata, ca am obosit scriind la el mai rau decat cand l-am facut :))))
Pingback: Tweets that mention Tort cafegiu… « Ganduri despre orice… -- Topsy.com
mda….foarte tare..si cu poze si cu explicatii…poate incerc si eu :p….bun-bun….