Consideratii de tot felul despre Lyon: la prima vedere…

Ile/ March 15, 2011/ Ganduri, Vacanta/ 5 comments

Nu promit nimic, dar am să încerc să povestesc cât mai multe despre Lyon pe perioada vacanței.

Mai întâi am să spun că mă așteptam să semene mai mult cu Parisul. Din ce-am vazut până acum, nu seamănă prea mult. Azi am umblat hai-hui pe strazi, fără o țintă anume, doar să cunosc locurile. Mâine am s-o iau mai temeinic și mai la rand, daca vremea o să fie frumoasă. Nu e mai cald decât era luni când am plecat din țară, dar tot cam pe acolo e. Aici primăvara a venit mai la timp și lucrurile par mai firești decât în țara. Iarba e mai verde, copacii sunt măcar o parte înfloriți, flori sunt de tot felul…

Prima impresie când am mers azi pe străzile din apropiera hotelului a fost că sunt într-un oraș de provincie. Sigur, Lyonul este un oraș de provincie, dar este al doilea oraș ca mărime în Franța, după Paris. Este un oraș de provincie cu mai multe stații de metrou decât are Bucureștiul, cu tramvaie (chiar dacă doar 4 linii), troilebuze și autobuze multe și chiar și funicular. Nu stam prea aproape de centru, dar în vreo 20 de minute sunt acolo. 6 stații de metrou se fac cam în 7-8 minute. Biletele sunt valabile la absolut toate mijloacele de transport în comun timp de o oră.

Prin centrul vechi al orașului trec fluviul Rhône și afluentul său, Saône-ul, care delimiteaza un fel de peninsula. În mijlocul peninsulei de afla Place Bellecour, una dintre cele mai mari piețe publice din Franța. În zona aceasta m-am plimabat eu azi cel mai mult.

La vest de aceasta peninsula, peste Saône, se află câteva coline de unde poate fii admirat Lyonul. Tot acolo sunt câteva dintre cele mai importante obiective turistice ale lor. Este o zonă pe care nu am explorat-o încă, dar poate chiar mâine am să ajung acolo. Se poate ajunge sus pe străduțe cu scări și prin parcuri, dar am înțeles că seara poți risca să rămâi închis pe acolo și să sfârșești prin a sări garduri 😀 Oricum mai există o varianta de urcare și coborâre: funicularul.

Lyon-ului îi lipsește evident agitația și aglomerația Parisului, dar nu-i lipsesc câtuși de puțin străduțele cu multe cafenele, patiserii și toate acele magazine cu bunătăți.

Nu-i lipsesc nici clădirile frumoase de tot felul, fie monumente, fie simple blocuri de locuit.

Mi-a placut mult centrul vechi, poate mai ales și datorită colinelor, datorită caselor asezate în trepte. Îmi place genul acesta de așezare.

Cam atât pentru deocamdată. A transmis de la fața locului corespondentul nostru pe probleme de vacanță: Ile 😉

Share this Post

About Ile

Eu sunt Ile și scriu pe blogul ăsta într-o formă sau alta de aproape 10 ani. Sunt gândurile mele despre orice, sunt frustrările și bucuriile mele, sunt trăirile mele și o parte din viața mea așternute pe pagina asta virtuală așa cum mi-au venit tastele la mână.

5 Comments

  1. Frumos! Imi place….mai vreau…raman aproape :)))

  2. asteptam noi reportaje:P

  3. Ma bucur că v-a placut reportajul meu de vacanță 😀 Promit sa revin cu noi amanunte… 🙂

  4. cand o sa iti faci bistro sa iti pui pe pereti poze facute de tine prin calatorii;;)

    1. E foarte posibil să fac asta 😀

Lasă-mi un comentariu...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.